Első posztomat kezdem akkor a nap első és (számomra legalábbis) legfontosabb étkezésével, a reggelivel.
Én a paleo korszakom előtt szinte minden reggelt zabpehellyel indítottam. Annyira jól esett a jó meleg, tartalmas kása, hogy ezt paleosként is szerettem volna megtartani. Utánaolvastam hát, hogy ezen a téren mi a helyzet. Nos elég megoszlanak a vélemények az én kis zabpelyhes reggelimmel kapcsolatban. Van aki szerint abszolút tilos, mások szívesen használják, mondván a zab nem tartalmaz glutént.
Végül arra jutottam, hosszas olvasgatás után, hogy
1., a zab valóban nem tartalmaz glutént
2., azonban a legtöbb termék, amikhez hozzá lehet jutni, gluténnal "fertőzöttek".
Miért is: A zabot együtt takarítják be, dolgozzák fel, sőt több helyen egy gyárban is csomagolják a gabonafélékkel. Ezen folyamatok során pedig elkerülhetetlen, hogy pl. az én Spáros lowbudget zabpelyheim közé ne kerüljön glutén a gabonafélékről.
Juhéj, nincs semmi veszve, a zab zöld utat kapott - legalábbis nem pirosat! Ez nekem már elég volt, mert a camambertről való lemondás után nem tudom, milyen megpróbáltatásokat bírtam volna még ki:)
Ekkor jött a következő lépés: ok, szerezzünk gluténmentes zabpelyhet! Elmentem a Herbaházba, gondolván azon a bazi nagy területen biztosan találok, de végül egy megfáradt pasival, keskenyebb pénztárcával és zacskónyi terméket cipelve, zabtalanul néztem a következő reggel elé.
Szó mi szó, végül neten tudtam rendelni, közel ötszörös áron...1000 Ft-ért fél kg-ot. Viszont ez garantáltan gluténmentes, tehát paleo! Azóta mondanom sem kell, kicsit lohadt a lelkesedésem zab-ügyben és beiktatok más reggeliket is, de lemondani nem tudtam róla.
Zabpehely, ahogy én szeretem
Hozzávalók:
- garantáltan gluténmentes zabpehely
- gyümölcs (én szezontól függően almát, körtét, bogyós gyümiket szoktam belerakni)
- magvak (dió szinte mindig van otthon, így az a biztosan, de kesuval, mandulával is isteni)
- esetleg mákkal, fahéjjal megbolondítom
Elkészítés:
- A zabpelyhet felöntöm vízzel (kicsivel több, mint ami ellepi)
- közepes lángon főzöm, amíg szilárdabb nem lesz (ettől megpuhul és még finomabb lesz, mintha csak leforráznánk).
- picit hagyom kihűlni, majd mehet bele minden jó, amit a fantáziánk megkíván - és persze paleo!:)
Jó étvágyat! Én néha ha édességet kívánok, akkor is szoktam készíteni, vagy csak egy laza vacsorának is tök jól esik.